Etap Ziarenko

Wszystkie produkty piekarni HERT są wytwarzane przy użyciu najlepiej wyselekcjonowanych składników. Naturalne surowce stanowią podstawę do uzyskania pełnowartościowego chleba, bogatego w witaminy.

Zapoczątkowaniem całego procesu jest ziarenko zboża. Tutaj zaczyna się historia każdej kromki. W lecie, złociste zboże zebrane z pól, trafia prosto do naszych młynów. Z ziaren żyta i pszenicy powstanie mąka, która jest głównym składnikiem pieczywa.

Dzięki własnym młynom zapewniamy pełną selekcję zbóż, oddzielając wysokiej jakości zboża, od tych mniej wartościowych.

Zboże na naszą mąkę kupujemy od polskich rolników z terenu Dolnego Śląska oraz Opolszczyzny. Przed zakupem badamy jego jakość we własnym laboratorium. Przyjmujemy tylko najczystszą pszenicę oraz żyto.

Etap Mąka - Zakwas

Mąkę po przemiale kierujemy do piekarni, na produkcję pieczywa i do naszych sklepów.

Zainwestowaliśmy wiele środków finansowych w nowoczesną linie do wytwarzania naturalnych zakwasów żytnich. Dzięki temu nie musimy stosować sztucznych polepszaczy i konserwantów, co docenia coraz więcej naszych Klientów.

Tradycyjna receptura w piekarni HERT jest na porządku dziennym. Z mąki przyrządza się zakwas, który stosowany był od wieków przez gospodynie domowe. Od początku działalności firmy, właśnie takie wyroby trafiają do użytkowników. Dzięki walorom nadawania smaku i aromatu, zakwas jest surowcem kluczowym w produkcji pieczywa. Jednak najważniejszym powodem jego stosowania jest fakt, że chleb i inne wyroby piekarnicze stają się lekkostrawne i zdrowe.

Etap Kształtowanie

Sporządzone ciasto z naturalnych składników jest podawane bardzo selektywnej obróbce. Dzięki technologii podawania ciasta w sposób pół płynny, uzyskujemy delikatną i pulchną strukturę naszego pieczywa, wykluczając używanie spulchniaczy i polepszaczy. Uzyskany towar w postaci pysznego chleba jest miękki i puszysty, o czym świadczy porowatość w postaci wielu otworów w kromce.

Ostatnim krokiem w uzyskaniu porządnego towaru jest wypiek nadający złocistą i chrupką skórkę naszemu chlebowi.

ppp
Etap Wypiek

Pieczywo wypiekamy tradycyjną metodą na ceramicznych płytach hertowych (od tego wzięła się nazwa Piekarni Hert).

Etap Dowóz

Codziennie rano przed wschodem słońca, gorące pieczywo pakowane jest do koszy i rozwożone do sieci naszych sklepów. Staramy się za wszelka cenę, aby czas pomiędzy wyprodukowaniem pieczywa a dostawą, był jak najkrótszy, stale zwiększając nasza flotę samochodową.

To wszystko sprawia, ze mamy pełną kontrolę nad całym procesem technologicznym od momentu wyboru najlepszego ziarna, do chwili oddania pieczywa w Państwa ręce.

Dlatego gwarantujemy najwyższa jakość zdrowotną naszych produktów. I choć ich wygląd nie jest zawsze idealny, lecz za to, co ważniejsze, nie jest sztucznie polepszany.