Chleby bez drożdży na zakwasie
CHLEBY BEZ DROŻDŻY NA ZAKWASIE
Staramy się odżywiać zdrowiej, dokonywać świadomych wyborów, sięgać po to co nieprzetworzone, rezygnować z tego co nam szkodzi. Właśnie dlatego postanowiliśmy stworzyć nową grupę produktów i oto są chleby BEZ drożdży, na zakwasie żytnim.
To co je charakteryzuje to przede wszystkim:
– brak drożdży, których powinniśmy unikać, mając problemy z chorobami grzybicznymi układu pokarmowego itp.,
– duża ilość zakwasu żytniego, który rekompensuje brak drożdży , świetnie je zastępuje, a co najważniejsze ubogaca pieczywo w bakterie mlekowe powstałe w procesie fermentacji mąki. Bakterie te mają korzystny wpływ na działanie naszego organizmu, eliminują szkodliwe i potencjalnie rakotwórcze związki, jak azotany i toksyny pleśniowe, przyczyniają się do odbudowy korzystnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, regulują przemianę materii, zapobiegając tym samym powstawaniu zaparć czy biegunek.
Piątka wyjątkowych chlebów, których składniki dobierane są tak aby każdy smakosz mógł znaleźć coś dla siebie :
1. Chleb żytni bez drożdży
Charakterystyczna złocista skórka, delikatnie kwaskowaty smak, spójny, sprężysty miękisz to jego znaki szczególne, a to wszystko za sprawa zakwasu żytniego i mąki żytniej. Pieczywo w 100% z mąki żytniej.
2. Chleb żytni z żurawiną
Chleb w 100% z mąki żytniej wzbogacony dodatkiem żurawiny, idealne połączenie delikatnie kwaskowatego miękiszu z nutą słodkiej żurawiny, idealna kompozycja smaku. Dodatkowo żurawina to cenne źródło witaminy C, badania dowodzą, że żurawina idealnie sprawdza się w leczeniu infekcji ze strony układu moczowego, nie tylko pomaga je zwalczać, ale również chroni przed ponownymi jej nawrotami.
3. Chleb słonecznikowy
Chleb w 100% z mąki żytniej wzbogacony ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Słonecznik i len to źródło błonnika, który reguluje pracę jelit, słonecznik to również bogactwo witamin E,B,A oraz D, a siemię lniane podobnie zresztą jak słonecznik to źródło aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Fitosterole zawarte w ziarnach słonecznika przeciwdziałają miażdżycy i chronią przed nowotworami, zaś ligniany zawarte w ziarnach siemienia lnianego wykazują właściwości antyoksydacyjne. Udowodniono, również że spożywanie ziaren lnu wspomaga walkę z wysokim poziomem złego cholesterolu.
4. Chleb dyniowy
Chleb 100% żytni z ziarnami dyni. Oprócz dyni znajdziecie w nim również len i słonecznik. O właściwościach siemienia lnianego i słonecznika wspominaliśmy już omawiając skład chleba słonecznikowego, teraz skupmy się na właściwościach dyni. Ziarna dyni to źródło witaminy E, oraz witamin z grupy B : B1,B2,B6 i cennych minerałów, jak cynk, żelazo, magnez, fosfor i potas. Nie każdy wie, że pestki dyni, są niezastąpione w walce z pasożytami układu pokarmowego takimi jak owsiki, tasiemiec, glista ludzka itp., dzięki substancji o nazwie kukurbitacyna paraliżują układ nerwowy pasożytów znajdujących się w układzie.
5. Chleb razowy
Pieczywo, którego głównym składnikiem jest ciemna mąka razowa z dodatkiem płatków razowych. Nie od dziś wiemy, że ciemne mąki z pełnego przemiału i zakwas będący naturalnym probiotykiem to dwa najcenniejsze składniki w wypieku chleba. Dzięki zmieleniu całych ziaren zachowane zostają wszystkie wartości odżywcze jakie dają nam ziarna zbóż, będące również źródłem wielu cennych minerałów. Ciemne mąki z reguły maja niski indeks glikemiczny , przez co nie powodują gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi, dlatego ciemne pieczywo powinny wybierać osoby z cukrzycą.