CHLEBY BEZ DROŻDŻY NA ZAKWASIE

Staramy się odżywiać zdrowiej, dokonywać świadomych wyborów, sięgać po to co nieprzetworzone,  rezygnować z tego co nam szkodzi. Właśnie dlatego  postanowiliśmy stworzyć nową grupę produktów i oto są chleby BEZ drożdży, na zakwasie żytnim.

To co je charakteryzuje to  przede wszystkim:

– brak drożdży, których powinniśmy unikać, mając problemy z chorobami grzybicznymi układu pokarmowego itp.,

– duża ilość zakwasu żytniego, który rekompensuje brak drożdży , świetnie je zastępuje, a co najważniejsze ubogaca  pieczywo w bakterie mlekowe powstałe w procesie fermentacji mąki. Bakterie te mają  korzystny wpływ na działanie naszego  organizmu, eliminują szkodliwe i potencjalnie rakotwórcze związki, jak azotany i toksyny pleśniowe,  przyczyniają się do odbudowy korzystnej flory bakteryjnej przewodu pokarmowego,  regulują przemianę materii, zapobiegając tym samym powstawaniu zaparć czy biegunek.

Szóstka wyjątkowych chlebów, których składniki dobierane są tak aby każdy smakosz mógł znaleźć coś dla siebie :

  1. Chleb z czarnuszką

Nie bez przyczyny, można powiedzieć, że się wyróżnia, ponieważ jako jedyny z pozostałej szóstki jest pieczywem typowo pszennym, ale zakwas jest żytni.

Charakterystyczny, lekko pikantny smak zawdzięcza ziarenkom czarnuszki.  Czarnuszka ma właściwości bakteriobójcze  i przeciwzapalne, polecana jest w szczególności alergikom i astmatykom, których układ odpornościowy jest dodatkowo osłabiony  walką z alergią . Czarnuszka bardzo korzystnie wpływa na układ autoimmunologiczny z łatwością eliminując pierwsze objawy grypy i przeziębienia.

2. Chleb żytni bez drożdży

Charakterystyczna złocista skórka, delikatnie kwaskowaty smak, spójny, sprężysty miękisz to jego znaki szczególne, a to wszystko za sprawa zakwasu żytniego  i mąki żytniej. Pieczywo w 100% z mąki żytniej.

3. Chleb żytni z żurawiną

Chleb w 100% z mąki żytniej wzbogacony dodatkiem  żurawiny, idealne połączenie delikatnie kwaskowatego miękiszu z nutą słodkiej żurawiny, idealna kompozycja smaku. Dodatkowo żurawina to cenne  źródło  witaminy C,  badania dowodzą, że żurawina idealnie sprawdza się w leczeniu infekcji ze strony  układu moczowego, nie tylko pomaga je zwalczać, ale również chroni przed ponownymi jej nawrotami.

4. Chleb słonecznikowy

Chleb w 100% z mąki żytniej wzbogacony ziarnami  słonecznika i siemienia lnianego. Słonecznik i len  to źródło błonnika,  który reguluje pracę jelit, słonecznik to również bogactwo  witamin  E,B,A oraz D, a siemię lniane podobnie zresztą jak słonecznik to źródło aminokwasów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Fitosterole zawarte w ziarnach słonecznika przeciwdziałają miażdżycy i chronią przed nowotworami, zaś ligniany zawarte w ziarnach siemienia lnianego wykazują właściwości antyoksydacyjne. Udowodniono, również że spożywanie ziaren lnu wspomaga walkę z wysokim poziomem złego cholesterolu.

5. Chleb dyniowy

Chleb 100% żytni  z ziarnami dyni.  Oprócz dyni znajdziecie w nim również len i słonecznik. O właściwościach siemienia lnianego i słonecznika wspominaliśmy już omawiając skład chleba  słonecznikowego, teraz skupmy się na  właściwościach dyni. Ziarna dyni to źródło witaminy E, oraz witamin z grupy B : B1,B2,B6 i cennych minerałów, jak cynk, żelazo, magnez, fosfor i potas. Nie każdy wie, że  pestki dyni, są niezastąpione w walce z pasożytami układu pokarmowego takimi jak owsiki, tasiemiec, glista ludzka itp.,   dzięki  substancji o nazwie  kukurbitacyna paraliżują układ nerwowy pasożytów znajdujących się w układzie .

6. Chleb razowy

Pieczywo, którego  głównym składnikiem jest ciemna mąka razowa z dodatkiem płatków razowych. Nie od dziś wiemy, że ciemne mąki z pełnego przemiału  i zakwas będący naturalnym probiotykiem to dwa najcenniejsze składniki w wypieku chleba. Dzięki zmieleniu całych ziaren zachowane  zostają wszystkie wartości odżywcze jakie dają nam ziarna zbóż, będące również  źródłem wielu cennych minerałów. Ciemne mąki z reguły maja niski indeks glikemiczny , przez co nie powodują gwałtownego wzrostu stężenia glukozy we krwi, dlatego ciemne pieczywo powinny wybierać osoby z cukrzycą.

O autorze