Chleb razowy bez drożdży to rodzaj ciemnego pieczywa, zawartość ciemnych mąk podnosi jego walory odżywcze.
Mąka żytnia razowa, która stanowi jego skład, powstaje w wyniku zmielenia całego ziarna żyta, w ten sposób wszystkie witaminy i minerały zawarte w okrywie owocowo- nasiennej ziarna zostają w niej zupełnie nienaruszone. Mąka ta to bogactwo błonnika, błonnik reguluje pracę jelit, usprawnia pracę układu trawiennego, bogaty w składniki mineralne m.in.. fosfor, żelazo i cynk, poprawia funkcjonowanie mózgu i serca.
Miękisz chlebów żytnich jest znacznie bardziej wilgotny, niż w przypadku chlebów pszennych, dzięki czemu dłużej zachowuje świeżość.
Nasze chleby zawierają w składzie również naturalny zakwas żytni , bardzo duża ilość zakwasu znajduje się w chlebach ciemnych m.in. w chlebie razowym bez drożdży.
Od dawna wiadomo jak cenne jest pieczywo do wypieku którego używany jest naturalny zakwas, który nie tylko wpływa na polepszenie jego walorów smakowych, ale również zabezpiecza pieczywo przed atakiem pleśni i grzybów, będąc jego naturalnym konserwantem.
Zakwas będący bogactwem kwasu mlekowego powstałego w procesie fermentacji, działa leczniczo na układ pokarmowy, wzbogacając jego florę bakteryjna , a w konsekwencji przyczynia się do właściwego działania naszego układu odpornościowego.

O autorze