Zboże na naszą mąkę kupujemy od polskich rolników z terenu Dolnego Śląska oraz Opolszczyzny. Przed zakupem badamy jego jakość we własnym laboratorium. Przyjmujemy tylko najczystszą pszenicę oraz żyto.
Sporządzone ciasto z naturalnych składników jest podawane bardzo selektywnej obróbce. Dzięki technologii podawania ciasta w sposób pół płynny, uzyskujemy delikatną i pulchną strukturę naszego pieczywa, wykluczając używanie spulchniaczy i polepszaczy. Uzyskany towar w postaci pysznego chleba jest miękki i puszysty, o czym świadczy porowatość w postaci wielu otworów w kromce.
Ostatnim krokiem w uzyskaniu porządnego towaru jest wypiek nadający złocistą i chrupką skórkę naszemu chlebowi.
Pieczywo wypiekamy tradycyjną metodą na ceramicznych płytach hertowych (od tego wzięła się nazwa Piekarni Hert).
Codziennie rano przed wschodem słońca, gorące pieczywo pakowane jest do koszy i rozwożone do sieci naszych sklepów. Staramy się za wszelka cenę, aby czas pomiędzy wyprodukowaniem pieczywa a dostawą, był jak najkrótszy, stale zwiększając nasza flotę samochodową.
To wszystko sprawia, ze mamy pełną kontrolę nad całym procesem technologicznym od momentu wyboru najlepszego ziarna, do chwili oddania pieczywa w Państwa ręce.
Dlatego gwarantujemy najwyższa jakość zdrowotną naszych produktów. I choć ich wygląd nie jest zawsze idealny, lecz za to, co ważniejsze, nie jest sztucznie polepszany.