Chleb słonecznikowy bez drożdży to rodzaj ciemnego pieczywa wypiekanego tylko i wyłącznie z maki żytniej.
Brak drożdży, dodatek znacznej ilości zakwasu sprawia, że wartość żywieniowa tego rodzaju pieczywa jest znacznie wyższa, niż chlebów powstających na bazie drożdży. Podczas dojrzewania zakwasu, czyli w procesie fermentacji mąki, powstaje bardzo duża ilość witamin i antyoksydantów, na szczególna uwagę zasługuje witamina z grupy B, w tym witamina B9 (tzw. folacyna), która zapobiega nowotworom szyjki macicy, żołądka ale również chorobach miażdżycy i anemii.
Zakwas w pieczywie to samo zdrowie, jego udział jest nieoceniony i nie powinno go zabraknąć w naszej diecie.

Dodatek ziaren lnu i słonecznika wzbogaca to pieczywo o dodatkową dawkę błonnika, słonecznik dostarcza ogromną ilość witamin z grupy E, a len cenne kwasy Omega 3 i lignany.
Chleb ten jest nie tylko zdrowy, ale również smaczny. Delikatny, wilgotny miękisz i twarda, mocna skórka idealnie zatrzymuje wilgoć w bochenku, a cały czas dojrzewający zakwas sprawia, że chleb z każdym dniem staje się jeszcze zdrowszy i smaczniejszy.

O autorze